Маргарита Січкар назвала головні правила успішної комунікації

Січкар вважає, що дуже важливо вміти не тільки слухати, а й чути

Громадський діяч, автор книг "5 секретів щасливого життя" і "8 навичок щасливого дитини" Маргарита Січкар поділилася власними секретами успіху, а також розповіла про корисні лайфхаки порталу "Коментарі".

Одним з головних правил комунікації вона називає правило "Трьох "с": чути, слухати й питати.

"Слухати та чути - це абсолютно дві різні функції. Ми можемо слухати. А чути - це коли кристалізується меседж. Ти говориш, і з того, що я чую, я ставлю питання, які ще більше розкривають тебе. Правильно поставлене запитання - це секрет успішної комунікації. Чому хороший журналіст - це той, який ставить правильні питання? І чому неможливо підготуватися до інтерв'ю, якщо ти не впізнав про людину все, що можна про нього дізнатися в публічному просторі. У багатьох хороших журналістів є досьє, але можна також просто використовувати емпатію, яка на енергетичному рівні дозволить відчути людини і поставити йому правильне питання. Бачити блиск в його очах, бачити, як він реагує", - підкреслює жінка.

Маргарита Січкар також називає важливим моментом невербальну комунікацію. Вона звертає увагу на те, що дуже важливо навчитися володіти своїм тілом.

"Мова тіла в комунікації - це інструмент. Навіть коли ти йдеш на зустріч до людини і сідаєш, вже відбувається комунікація. Як ти виглядаєш? Як від тебе пахне? Іноді ми йдемо і починається: схрещені на грудях руки, нога на ногу. Усе! Ні комунікації. Ти вже нецікава людині, він вже до тебе негативно налаштований. Чому нам важливо нахилятися в бік співрозмовника? Чому нам важливо тримати руки відкритими? Тому що це говорить про те, що я відкрита перед тобою. Цьому важливо і потрібно вчитися. Треба знімати блоки в тілі, оскільки це наші страхи. Для цього є багато способів і навіть спеціальні курси ", - каже Січкар.

Січкар вважає, що дуже важливими складовими процесу побудови успішного діалогу є вміння співпереживати співрозмовнику. Також варто більше розповісти про себе, щоб людина на підсвідомому рівні захотів розповісти щось про себе.

Нагадаємо, якісне невербальне спілкування, на думку Маргарити Січкар, є першим кроком на шляху до успішної комунікації.